Hsp-hooggevoelig Zijn. Wat Houdt Dat Nou In?

Gepubliceerd okt. 31, 22
1 min read

Vijf Simpele Hsp Tips Tegen Overprikkeling En Angst

Overprikkeling Bij Hsp, 6 Tips Bij Acute En Chronische StressOverprikkeling Bij Hsp, 6 Tips Bij Acute En Chronische Stress
HSP, hoogsensitief en burn-out klachten zijn een tricky combinatie! Regelmatig komen (jonge) mensen bij ons omdat ze het raar vinden dat ze zo vaak moe zijn (Je hoogsensitieve kind gaat naar het middelbaar?). Niet alleen moe, maar meer dan moe. Zodanig dat er gesproken kan worden van een burn-out. Ze vragen zich vaak af hoe het komt dat ze jong, maar toch moe zijn.
  • rode vlekken op huid door stress
  • symptomen verborgen hyperventilatie
  • stress in benen
  • symptomen maagklachten door stress
  • hoog sensitieve personen
  • buikpijn stress
  • niet goed in je vel zitten
  • symptomen paniekaanval
  • Alain Aussems
Misschien herken je deze vermoeidheid. Emoties van anderen, negatieve en positieve, komen hard bij je binnen. Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf. Bovendien heb je meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken. Je droomt misschien veel en voelt stemmingen en sferen goed aan. Je kunt je er simpelweg niet voor afschermen, ook al zou je dat graag willen. Overprikkeling bij HSP, 6 tips bij acute en chronische stress. Of voel je je alleen in gezelschappen en denk je dat je anders bent dan anderen. Het kan zijn dat je daardoor volledig ‘leegloopt’. Je vindt het lastig om te plaatsen waarom juist jij hier niet mee om kan gaan. Zou het kunnen zijn dat je een High Sensitive Person bent, een hoogsensitief persoon (HSP’er)? Let op: HSP’ers lopen meer kans op een burn-out. Aron geïntroduceerd naar aanleiding van vele onderzoeken die zij deed naar hooggevoeligheid: Aron concludeert dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat bepaalde mensen sterker geprikkeld worden dan gemiddeld. In interne zin zijn hsp’ers gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. In externe zin zijn hsp’ers niet alleen gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele en tactiele stimulatie, maar blijken zij ook meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en het aantal mogelijke scenario’s die een omgeving in zich bergt.

Het Verband Tussen Buikpijn, Hooggevoeligheid En Pds

Ook zijn hsp’ers geneigd tot minder sociale omgang en assertiviteit, volgens Aron wederom niet omdat ze verlegen of weinig sociaal zijn, maar als gevolg van noodzakelijke aanpassing aan hun aangeboren eigenschap die hen noopt voorzichtiger met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Tevens zijn hsp’ers vanwege hun aangeboren opmerkingsvermogen meer geneigd tot empathie en blijken zij in met name een rustige omgeving in staat te zijn informatie beter dan gemiddeld in zich op te nemen en tot in alle details en nuances uit te werken. Als ze met een groep weg zijn dan voelen zich anders dan anderen. Geluiden komen anders en harder binnen, gebeurtenissen worden gedetailleerder, subtieler en intenser waargenomen. Er is tijd (extra) nodig om indrukken te verwerken en stemmingen en sfeer voelen ze goed aan (De invloed van de volle maan als je hooggevoelig bent). Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig, een eigenschap die volgens grondlegger Eline Aron evenveel bij mannen voorkomt als bij vrouwen. Zoals sommige mensen intelligenter zijn, zo zijn andere mensen hooggevoelig. Hoogsensitief zijn betekent dat je extra gevoelig bent voor indrukken en prikkels van buitenaf. Niks mis mee, als je je grenzen maar bewaakt en voor jezelf opkomt. Want helaas juist voor een HSP’er ligt een burn-out op de loer. Bewustwording van deze prikkels en aanleren hoe je om kunt gaan met deze gevoelens, is een belangrijke factor die er toe zal bijdragen dat je makkelijker om kan gaan met HSP (en je een burn-out kunt voorkomen) (18 kleine, maar duidelijke signalen dat je hooggevoelig bent). Als je hoogsensitief bent ervaar je voor jezelf misschien vooral de nadelen. Zoals meer hersteltijd nodig hebben, snel opgejaagd voelen, niet kunnen omgaan met veranderingen en vooral erg gevoelig voor emoties van anderen. Maar hoogsensitiviteit kent zeker positieve eigenschappen: Hoogsensitieve mensen hebben een uiterst goed oog voor detail. Hoogsensitieve mensen zijn de eerste die de details in een kamer opmerken, de nieuwe schoenen die je aanhebt, of een verandering in het weer.

Prikkelverwerking Bij Overbelasting En Hooggevoeligheid

Ze hebben een hoog normen en waarden gevoel, en houden altijd rekening houden met de ander die ze niet in de weg willen staan. Hoogsensitieve mensen hebben bovengemiddelde manieren. Daardoor zijn ze attenter. Zij vinden het fijn om een compliment te geven en hebben ook een natuurlijke interesse in hun medemens. Ze kunnen zich dus goed inleven in een ander, bijna een tweede natuur. Doordat hoogsensitieve mensen diepe denkers zijn, zijn het waardevolle werknemers voor een team of voor hun omgeving. Het zijn mensen die goed passen in een team, alhoewel ze het ook fijn vinden om alleen te werken (HSP-Hooggevoelig zijn. Wat houdt dat nou in?). Door het langer nadenken zijn ze goed in het afwegen van de voor- en nadelen, voordat er een uiteindelijke beslissing wordt genomen.
Maar het doordenken en analyseren gaat ze prima af. Doordat een HSP’er diep kan voelen kan een HSP’er ook intens genieten van bijvoorbeeld de natuur. Hier kunnen ze ook de ontspanning vinden om de batterij weer op te laden - Het hoogsensitieve brein in beeld. > Lees ook: Beter leren ontspannen Een gevoelige HSP’er is ook bedachtzaam. Hierdoor krijgen ze vaker te kampen met stress. Onderkennen zij hun eigen gevoeligheid niet en negeren ze de stressklachten langdurig, dan zullen zij eerder door een burn-out worden overrompeld. Ondanks dat HSP veel voorkomt, stuit een HSP’er bovendien nog steeds op veel onbegrip uit de omgeving helaas. Laatst hoorde ik van een cliënt dat iemand dacht dat hoogsensitief hetzelfde is als autisme.

Leven Met Hooggevoeligheid

Het blijft erg lastig om uit te leggen wat hoogsensitiviteit is aan mensen die van nature veel minder gevoelig zijn. Het is moeilijk te begrijpen voor jezelf en voor anderen. > Lees ook: Nadelen van positiviteit Ben je een hoogsensitief persoon en heb je veel last van stress? Wil je een gelukkig leven of een burn-out voorkomen? Bekijk dan: coaching voor HSP’ers Ervaren hun eigen emoties en die van anderen intensiever en hebben meer last van een wisseling in stemming.
Behandeling Burn Out En StressStress, Spanning En Burn-out - Kinderen En Jongeren
Angst geeft ook weer veel stress. Continu stress kan leiden tot een burn-out. Zijn meestal heel zorgzaam en hebben moeite om hun grenzen aan te geven en vast te houden, staan altijd klaar voor anderen en cijferen zichzelf weg (Ben jij HSP? Over balans, kracht en communicatie). Als HSP’er wil je niemand in de weg staan. Een HSP’er kent een hoog moraal.
9 Tips Om Misselijk Gevoel Door Stress En Angst Te StoppenHsp En Hooggevoeligheid Wat Is Het Verband
Daarom ben je beleefd. Overprikkeling bij HSP, 6 tips bij acute en chronische stress. Je houdt constant rekening met anderen en dat kost je veel energie. > Lees ook: De invloed van anderen op jezelf Voelen de behoefte van anderen heel goed aan en houden daar rekening mee. Gaan mee met de stemming van anderen en voelen zich verdrietig of somber als iemand in hun omgeving dat is. Lees ook over stemmingswisselingen Kunnen slecht tegen ruzie en streven naar harmonie - 9 Tips Om Misselijk Gevoel door Stress en Angst Te Stoppen. De gevolgen van kritiek komen een stuk sterker binnen. Om dit te voorkomen lokt de HSP’er een gedrag uit waarmee ze makkelijker kunnen omgaan. Bijvoorbeeld pleasen. Als je maar blijft pleasen en volgen dan zal je waarschijnlijk weinig kritiek krijgen.

Hsp En Hyperventilatie

Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt wat op lange termijn een burn-out kan veroorzaken. > Lees meer over pleasegedrag Vinden het lastig om structuur en orde aan te brengen in hun doen en denken en ook plannen gaat ze niet gemakkelijk af (Hoogsensitief? Zo herstel je van overprikkeling). Je kunt moeilijk omgaan met veranderingen, dat bezorgt je veel stress en daar heb je veel hersteltijd voor nodig.

> Lees ook: Omgaan met tegenslagen Voelen zich vaak erg verantwoordelijk, zijn perfectionistisch en plichtsgetrouw - Emotionele intensiteit bij hoogbegaafde kinderen. Je denkt dat anderen je niet zien staan en je offert jezelf op. Je bent dus eigenlijk niet jezelf en dat kan je veel energie kosten. > Lees ook over perfectionisme Kunnen last hebben van druk bijvoorbeeld als ze bekeken worden of een test moeten doen.

Meer van Gezondheid blog

Navigation

Home

Latest Posts

fruit Op Je Werk Bestel Je Bij Ons

Published Mar 29, 23
8 min read

Verschil Fysiotherapie En Manuele Therapie

Published Mar 26, 23
3 min read

Oefentherapie

Published Mar 24, 23
4 min read